· 

Рік Старий, Рік Новий! Казка

(щорічна казка-бувальщина)))

Старий Рік добігав кінця. Він був дуже засмучений і навіть трохи розгублений.

- Люди, звірі, птахи, рослини живуть багато років, а я лише 12 місяців. Яка несправедливість! -  розмірковував рік-аутсайдер, -  адже я ще досить жвавий, маю силу й міг би зробити багато корисного…

А кругом нуртувала підготовка до зустрічі Нового Року. Усі розмови були тільки про нього: як зустріти, що одягнути, які страви приготувати, як прикрасити домівки і ялинки…

 

Старий Рік тихенько присів під ялинкою і задрімав. Чекати залишилося недовго, бо стрілки годинника невпинно рухалися до цифри 12. 

Раптом, задзвеніли келихи, і товариство, що сиділо за святковим столом почало виголошувати тости. Серед слів вдячності Старий Рік почув своє ім’я! Люди дякували йому за все хороше, добре, бажане, що відбулося. За радісні сімейні події  й свята, корисні покупки, за приємні несподіванки й сюрпризи, за здійснені бажання.

 

Старий Рік озирнувся і побачив, що він дійсно залишає по собі багато добрих справ. Спогади промайнули перед очима, немов барвистий килим, додали йому гарного настрою і впевненості в собі.

 

Звичайно, були й не дуже приємні події. Але Старий Рік твердо вирішив, згорнути їх у великий лантух і забрати з собою, щоб вони більше не засмучували ані людей, ані довкілля.

Як тільки він впорався з цим завданням і поклав на плечі горе-лантух, як здаля долетів знайомий звук срібних дзвоників: це наближався його наступник, Рік Новий!

Обидва зустрілися просто біля дверей, зупинилися на мить, потиснули руки один одному, та й пішли, кожен у своєму напрямку.

 

Старий рік вирушив у минуле, але перед цим, погойдався на хмарках  і притрусив землю сніжком. Він тішився, що люди зберегли хорошу пам’ять про нього!

 

А наступник, Новий рік, прийшов у оселі й домівки, де його радо зустрічали мешканці планети. Вони загадували бажання та виголошували тости.  

 

Жаль тільки, що Старий рік не мав можливості попередити Нового, аби той пильнував щоб лихо не торкалося осель, щоб охороняв гармонію в природі… Але про це сказали люди, варто було лиш уважно дослухатись до  їхніх побажань!

 

А чим тобі запамятався Старий рік, чим ти йому завдячуєш?

 

Що ти бажаєш отримати в новому Році, яке бажання загадаєш? (Тсс! Нехай це залишаєься твоїм секретом!)

 

І нехай все неодмінно збудеться!

 

1.01.2020

 

Н. Терещенко.