· 

Хто такі тролі і чому треба обережно ставитись до «дискусій» в інтернеті

Хто такі тролі? Тролі – активні учасники соцмереж, які «дістають» інтернет-користувачів, провокуючи на прояв емоцій. Як зараз кажуть, «розводять на емоції».

Роблять вони це за гроші, або за власною ініціативою.

Отже,  перші мають заробіток. Останні, (ті, що за власною ініціативою) отримують від цього реальне задоволення, сплеск адреналіну.

Чим небезпечні «дискусії»в інтернеті

      «Побутові» інтернет-тролі завжди намагаються створити конфлікт або емоційну напруженість, звести комунікацію до безглуздої суперечки, сварки. При цьому вони можуть використовувати як грубий тролінг, так і тонкий. Грубий тролінг — це банальна образа, часто у формі грубих, чи навіть нецензурних слів. Тонкий  - це коли жертва не розуміє, що її тролять, і активно бере участь в глумлінні над собою.

          Тролінг активно використовується як технологія в політичній сфері, тому тут працюють професіонали. Коли зацікавлена особа наймає тисячі тролів з метою «затравити» відому людину, наприклад, політика, високопосадовця, чи актора, то найчастіше це досягає результату. Вони здатні змінити думку людей про цю особу, опустити її рейтинг, викликати негативне сприйняття її дій. В хід іде все: відверта брехня, фотожаби, плітки.

          Власники окремих інтернет-видань чи сторінок цілеспрясмовано наймають людей, які здатні підтримувати дискусії, використовуючи недостовірний матеріал, некоректно сформульовані питання. Їх мета –  банальний піар, намагання заохотити якнайбільше користувачів відвідувати сторінку з метою реклами. В такому середовищі, як правило, «пасуться» кілька тролів, які починають ображати учасників, переходити на особистості,  використовувати дані персональної сторінки, критикувати вік, зовнішність, одяг, мову і таке інше. 

Не годуйте тролів!

Троль, який розпалив пристрасті, змусив людей нервувати, сваритися, прекрасно себе почуває. Він досяг мети! А от людина, яку образили, принизили, почуває себе кепсько. Це впливає на самопочуття і розцінюється психологами, як негативний фактор впливу, наслідки якого можуть бути непередбачуваними (депресивні стани, хвороби незрозумілої етіології, перевтома, нервове виснаження і т.д.). В нетрадиційній медицині часто такі стани повязують з негативною енергією:«пороблено», «зурочено».

 

Найбільш цікава фейсбуча функція – це спілкування і  отримання інформації. І тут треба тримати  напоготові обидва вуха. 

Перше правило -  ігнорувати тролів.

Не дати себе втягнути в дискусію з тролями. Вони небезпечні тим, що можуть травмувати людину, надто чутливу до образливих слів.

Отож, насолоджуйтесь спілкуванням, але не годуйте тролів!

Спілкуйтеся, чорнобриві, та не з тро-ля-ля-ми.)))

 

Дара Діхтяр, психолог